Miles Davis

 
 

Algemeen

Opgericht: 1926
Genre's: Jazz
Huidige platenmaatschappij: Sony


» Official website
» MySpace

Miles Davis (Alton, Illinois), 26 mei 1926 – Santa Monica (Californië), 28 september 1991) was een Amerikaans jazzcomponist, trompettist en multi-instrumentalist. Hij wordt door velen beschouwd als een van de invloedrijkste, vernieuwendste en origineelste muzikanten van de twintigste eeuw.

Miles Davis heeft, naast Louis Armstrong, Duke Ellington en John Coltrane, een grote rol gespeeld in de geschiedenis van de jazz. Weinig critici zouden hem het predicaat genie onthouden.

Hij speelde verschillende stijlen, waaronder bop, cool jazz, modale jazz en jazzrockfusion. Miles was een spil in de ontwikkeling in de laatstgenoemde drie stijlen. Als gevolg hiervan wordt Miles ook wel the Picasso of jazz genoemd.

De stijl van Miles Davis is zeer herkenbaar en origineel en oefent tot op heden een grote invloed uit op vele jazzmusici. Op een groot deel van zijn opnames gebruikte Miles een harmon mute (een type demper) waarmee hij het typische timbre creëerde wat voor de rest van zijn carrière direct geassocieerd zou blijven met Davis. Ook zijn klank en speelstijl zonder deze mute is zeer herkenbaar o.a. door de typische afbuigingen aan het begin of eind van de tonen en de ingehouden lyrische speelstijl met lange stiltes tussen de melodische frasen.
miles-davis


Discografie:
The Birth of the Cool (1945-1956)
* Birth of the Cool (1949/1950)
* Conception (1951)
* Blue Period (1951)
* Dig (1951)
* Miles Davis with Horns (1951 and 1953)
* Miles Davis Volume 1 (Blue Note Records, 1952/1954)
* Miles Davis Volume 2 (Blue Note Records, 1953)
* Blue Haze (1953/1954)
* Collectors' Items (1953/1956)
* Walkin' (1954)
* Bags' Groove (1954)
* Miles Davis and the Modern Jazz Giants (1954-1956)
* Musings of Miles (1955)
* Blue Moods (1955)
* Quintet / Sextet (1955, Miles Davis en Milt Jackson)
* Miles: The New Miles Davis Quintet (1955)
* Cookin' with the Miles Davis Quintet (1956)
* Relaxin' with the Miles Davis Quintet (1956)
* Workin' with the Miles Davis Quintet (1956)
* Steamin' with the Miles Davis Quintet (1956)

The Columbia Years (1956-1975)
* 'Round About Midnight (1955/1956)
* Miles Ahead (1957)
* Ascenseur pour l'Échafaud (Fontana, 1957 - filmsoundtrack)
* Milestones (1958)
* Porgy and Bess (1958)
* 1958 Miles (1958)
* Kind of Blue (1959)
* Sketches of Spain (1960)
* Someday My Prince Will Come (1961)
* Quiet Nights (1962/1963)
* Seven Steps to Heaven (1963)
* E.S.P (1965)
* Miles Smiles (1966)
* Sorcerer (1967)
* Nefertiti (1967)
* Miles in the Sky (1968)
* Water Babies (1967/1968)
* Filles de Kilimanjaro (1968)
* In a Silent Way (1969)
* Bitches Brew (1970)
* Jack Johnson (1970)
* Live-Evil (1970)
* On the Corner (1972)
* Big Fun (1969-1972)
* Get Up with It (1970-1974)

Na zijn rustperiode (1981-1991)
* The Man With The Horn (1980/1981)
* Star People (1982/1983)
* Decoy (1983/1984)
* You're Under Arrest (1984/1985)
* Aura (recorded 1985; released 1989)
* Tutu (1986)
* Music from Siesta (1987 - filmsoundtrack)
* Back on the Block (1989)
* Amandla (1989)
* Dingo (1991 - filmsoundtrack)
* Doo-Bop (1992)

(Maart 08, 2009)

 

Discografie

Leden reviews

Er zijn nog geen reviews voor dit artikel.

 
Comments (0)
smaller | bigger

busy